Oud en Nu

Oud en Nu

Patricia Nauta is de vijfde stadsfotograaf. Een jaar lang gaat zij spoorzoeken, mensen en plekken ontdekken die verborgen zijn of zo vanzelfsprekend zijn dat je ze niet meer ziet. Ze maken een stad spannend en nodigen uit tot verkenning. De ene keer heeft de stadsfotograaf mensen met een lange geschiedenis met de stad voor de lens, de andere keer stadsgenoten die er nog maar kort verblijven. Door hun verhalen komt ze meer te weten over haar eigen heden en verleden, en dat van de stad. Oud en Nu!

Vijf generaties Leienaren: familie van der Steen-Mieremet

‘Alles wat oud is trekt ons aan’

 Ik ben geboren in Leiden. Toen ik ging studeren verhuisde ik naar Amsterdam. Tien jaar geleden keerde ik terug naar mijn geboortestad. Als fotograaf kwam ik veel nieuwe mensen tegen, maar ook kennissen van vroeger. Het komende jaar gaat ik verder op zoek naar hun verhalen en geschiedenissen. En misschien ook wel naar mijn eigen heden en verleden.

Leiden is een oude stad. Veel families wonen er al eeuwen. De meeste Leienaars weten zelf niet eens hoe lang. Voor mijn eerste foto als stadsfotograaf ging ik op zoek naar een Leidse familie die uit vijf generaties bestaat: van achter-achterkleinkind tot betovergrootouder. Honderd jaar Leidse geschiedenis in één gezin leek me een mooi begin van mijn project. Ik begon mijn zoektocht in de kring mensen die ik de laatste jaren in Leiden heb geportretteerd. Wie kent er toevallig zo’n Leidse familie? Ik kreeg al snel veel reacties. Verschillende gezinnen hadden vier generaties, maar enkele ook vijf. Eén stel uit zo’n familie had ik al eerder gefotografeerd, bij de uitdeling van haring en wittebrood op 3 oktober: Lydia Mieremet en haar man Hendrik van der Steen. Het is een vrolijke familie met vijf generaties vrouwen. Ze deden me denken aan een schilderij van Jan Steen (een Leienaar, trouwens): Het Vrolijke Huisgezin. Ik nam de familie Mieremet mee naar een historische plek in de stad. ,,Wij komen zelf uit een oud deel van Leiden’’, zei Lydia. ,,Het Gravensteen. Veel mensen kennen dat niet. Hendrik en ik zijn dol op oude huizen en spullen.’’ Dat lieten ze ook merken tijdens de opnames.