Patricia Nauta

Patricia Nauta is portretfotograaf. In 1991 studeerde ze af als beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Na haar studie aan de kunstacademie werkte ze als beeldend kunstenaar in Amsterdam. In 1996 startte ze grafisch ontwerpbureau Neno dat zich richtte op de vormgeving van boeken. In 2013 studeerde ze af als fotograaf aan de Fotoacademie in Amsterdam. 

Patricia werkt veelal autonoom aan langlopende documentaire projecten waardoor ze dicht bij haar onderwerp kan komen. Zo volgde ze de afgelopen jaren de schrijver Maarten Biesheuvel, waarmee ze in 2020 met een serie foto’s de tweede prijs in de categorie Kunst en Cultuur van de Zilveren Camera won. Eerder won ze een derde prijs met een foto over Syrische vluchtelingen, die ze ook langdurig bezocht.

Patricia werkt ook in opdracht als portretfotograaf en maakt fotoreportages van gebeurtenissen.

Exposities, prijzen, nominaties

International Photo Festival Leiden (IPFL)

Vanaf 17 september tot en met 31 oktober viert het International Photo Festival Leiden (IPFL) zijn eerste lustrum. Zes weken lang is op de Singelpark Route in Leiden de gratis toegankelijke buitenexpositie te bezoeken van een nieuwe generatie talentvolle fotografen uit binnen- en buitenland. Ik was van 2019-202 Creative Director van het festival. Vier foto’s van mij zijn te bewonderen in het Rembrandtpark.

Selectie Mooi Marginaal

In 2019 maakte ik de vormgeving voor de bundel Twee vergeten meer dan een. Samen met Miriam de Koning die de tekeningen ervoor maakte en Carolien Devilee die op de gedichten van Cees van Hoore muziek maakte zijn we geselecteerd door  de Stichting St. Laurens Janszoon Coster uit meer dan 150 inzendingen als een van de best verzorgde boeken. Ons boek, dat in eigen beheer is uitgegeven, zal opgenomen worden in de catalogus van Mooi Marginaal en onderdeel zijn van de rondreizende tentoonstelling die start in januari 2021.

Zie mooimarginaal.org en Twee vergeten meer dan een

ARS prijs - 2018

Wendy is acteur bij theatergroep Domino

Theatergroep Domino bestaat uit 19 acteurs en actrices
met een beperking, en twee regisseurs/begeleiders. De groep traint drie dagen in de week en treedt regelmatig op. Domino maakt gemiddeld één grote productie per jaar, soms twee.
De voorstellingen steunen op een combinatie van humor en drama.

Voor mijn inzending van de  portretten van Wendy en Jason ontving ik de ARS prijs.

Derde prijs Canon Zilveren Camera - 2016

In oktober 2015 kwam een grote groep vluchtelingen naar Leiden. Ze verbleven in de noodopvang aan de
Wassenaarseweg. De kinderen die daar verbleven heb ik gefotografeerd. Op 24 mei 2016 werd het pand
plotseling ontruimd. Deze foto maakte ik op het moment dat de bewoners met de bus werden afgevoerd
naar Petten.